Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Tėvų komitetas

RŪKYMO PREVENCIJA GIMNAZIJOJE

Iš PSO duomenų aišku, kad tabako vartojimas bet kokia forma (cigarečių, cigarų, pypkių rūkymas, tabako kramtymas), taip pat pasyvus (prievartinis rūkymas), yra žalingas sveikatai, didina riziką susirgti ir prieš laiką mirti nuo daugiau kaip 20 įvairių ligų. Tabako vartojimas laikomas narkomanijos rūšimi.  Lietuvoje nuo rūkymo sukeltų ligų per metus miršta daugiau kaip 7 tūkst. žmonių. Nors žinių apie rūkymo žalą organizmui labai daug, žmonės vis tiek nesiliauja rūkyti.

Norint atkreipti dar kartą dėmesį į šią problemą 2019-ųjų spalio 7 d., 21 d. ir lapkričio 19 d. gimnazijoje buvo organizuojamos prevencinės - informacinės paskaitos „Nuo malonumo iki atsakomybės“ I-II klasių mokiniams. Dalyvavo 112 mokinių. Lektorė policijos pareigūnė Irena Budrikiene skaitė paskaitas apie tabako gaminių vartojimą, pasekmes ir atsakomybę.

Paminint Tarptautinę nerūkymo dieną, gimnazijoje vyko kiti prevenciniai renginiai. Vienas iš jų - piešimo konkursas „Rūkyti nemadinga“ (mokytoja A. Ostašenkovienė). Mokinių darbai buvo eksponuojami mokyklos fojė. Taip pat gimnazijos specialistų komanda: socialinė pedagogė Daiva Janonienė, visuomenės sveikatos specialistė Inga Petrauskienė kartu su Kaišiadorių viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus bendruomenės pareigūne Irena Budrikiene lapkričio 11 ir 28 dienomis vykdė rūkymo prevencijos reidus. Gimnazijos teritorijoje ir už jos ribų buvo pastebėti ir dėl rūkymo įspėti 9 mokiniai. Mokiniai atliko numatytas užduotis – parengė prevencines-informacines paskaitas savo klasės mokiniams apie naujųjų rūkymo priemonių žalą sveikatai.

Primename, kad rūkymas vietose, kuriose pagal savivaldybių tarybų sprendimus draudžiama tai daryti, – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 5 iki 14 eurų. Kaišiadorių mieste nustatytos nerūkymo zonos - Kaišiadorių miesto parkas, esantis prie gimnazijos, ir Teofiliaus Matulionio aikštė, esanti prie Kaišiadorių rajono savivaldybės. Pažeidus įstatymą nepilnamečiui gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų su tabako ar susijusių gaminių konfiskavimu. Pakartotinas nusižengimas užtraukia baudą jau nuo 50 iki 90 eurų. Administracinė nuobauda po jos skyrimo galioja vienerius metus, per tuos metus padarius analogišką nusižengimą pakartotinai, už jį skiriama jau griežtesnė nuobauda.

Siekiant išvengti žalos savo ir aplinkinių sveikatai, tokie reidai numatomi vykdyti ir ateityje.

 

Informaciją parengė Visuomenės sveikatos specialistė Inga Petrauskienė,

socialinė pedagogė Daiva Janonienė

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 226 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309274
http://1rxpills.com/