Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Muziejus

Jie buvo ištremti į Sibirą

Po Lietuvos įsijungimo į Tarybų sąjungą prasidėjo trėmimai į Sibirą. Sunkiausia diena tremtiniams buvo 1941-ųjų birželio 14. Jie buvo vežami sunaikinimui. Buvo ne vienas trėmimas ir ne du. Dar ir dabar yra žmonių, prisimenančių tas šiurpias naktis, kai su baime laukdavo, kad sunkvežimiai su enkevedistais pasuktų pro šalį.

Sunku pasakyti, kiek mūsų mokytojų, mokinių ir jų šeimų patyrė Sibiro kančias. Parašysime tiek, kiek žinome dabar. Ištremtas į Sibirą mokyklos direktorius S.Kairiūkštis. Mokytojai: V.Matačiūnaitė ir P.Senovaitis. Mokiniai: V.Grenda, A.Pilkis, V.Pranukevičius, N. ir R.Paškauskaitės, I.Sakalauskaitė, E.Pundzevičius, A.Tamariūnaitė, T. ir M.Šimašiūtės, Sipavičiūtė, E.Gaputytė, V.Čiurinskas, O.Laurušonytė, R.Zujūtė, A.Švenčionis, J.Sadonytė ir E.Morkūnaitė.

Mokytojas Alfonsas Žukauskas į tremtį pakliuvo 1947 birželio 29 dieną. Prieš tai buvo muštas ir kankintas Lukiškių kalėjime, Rasų lageryje.

Mokytoja Kristina-Rūta Jauraitė-Dzeventlauskienė gimė Irkutsko srity tremtinių šeimoje 1959 metais.

1949 m. buvo ištremti chemijos mokytojo Vytauto Kavaliausko tėvai. Vytautas gimė 1957 m. žiemą, o tų pačių metų vasaros pabaigoje šeima grįžo į Lietuvą su metų neturinčiu Vytuku.

Daliutė Ignotaitytė-Ablingienė dėsto rusų kalbą. Gal šią specialybę pasirinko todėl, kad ne vieną klasę baigė tremtyje ne gimtąja kalba.

Prie universalinės parduotuvės geležinkelio link stovi paminklas tremtiniams. Prie jo einama kasmet birželio 14 dieną ir prisimenamos visų trėmimų piktadarybės Lietuvos žmonėms. Kaišiadorių katedroje aukojamos Šv. Mišios tremtiniams atminti. Ne visi grįžo, daugelio palaikai ilsisi svetimoje šaltoje žemėje.

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 219 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309646
http://1rxpills.com/