Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Administracinė informacija

Skelbti Gegužės 31-oji - Pasaulinė diena be tabako

ruk

Niekas mūsų negali priversti nepradėti ar mesti rūkyti… Tik mes patys. Visada galime rinktis sveikatą ar rūkymą, laisvę ar priklausomybę. Rinkdamiesi prisiminkime, kad dėl žalingo poveikio rūkymas gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, kvėpavimo sistemos ligas, onkologines ligas, kitas ligas ir sveikatos sutrikimus, kurių dažna išeitis - mirtis ar sunki negalia.

 

Jei sunkūs sveikatos sutrikdymai nepadeda apsispręsti mesti ar nepradėti rūkyti, štai dar keletas priežasčių dėl ko verta nerūkyti:

 

  • sutaupyti pinigai,
  • malonesnis kvapas,
  • kokybiškesnis miegas,
  • gražesnė išvaizda,
  • sveikesni dantys,
  • geresnė klausa,
  • geriau juntamas kvapas ir skonis,
  • jausiesi laimingesnis.

 

Tai keletas priežasčių dėl ko nevertėtų pradėti rūkyti. O jei jau pradėjai išsirink kelias tau svarbiausias priežastis. Jas užsirašyk ir laikyk šį sąrašą vietose, kur dažniausiai jas gali matyti. Keletas patarimų tiems, kurie jaučia priklausomybę nuo rūkalų.

 

1. Jei jauti itin stiprų norą rūkyti, išsikelk tikslą nerūkyti bent 7-10 min. Stiprus noras staiga užplūsta, bet gana greitai ir atslūgsta. Užvaldžius tokiam stipriam norui gali gerti vandenį, atlikti gilaus kvėpavimo pratimus, atlikti daug jėgų reikalaujančius fizinius pratimus. Praėjus keletui minučių pastebėsi, jog noras rūkyti atsitraukia.

 

2. Svarbu atpažinti ir apgalvoti savo susiformavusius rūkymo įpročius: situacijas, veiklas, kurios skatina tave rūkyti. Pvz., jei buvai įpratęs tik atsibudęs parūkyt,i gali užsistatyti žadintuvą vėliau, kad tam tiesiog neliktų laiko. Jei supykęs griebiesi cigaretės, susikurk savo pykčio įveikos programą: gal gali užsiimti aktyvia fizine veikla supykus, gal gali atlikti kvėpavimo pratimus, o gal klausytis muzikos. Turi apgalvoti, ką pasakysi bei kaip atsisakysi susitikęs draugus rūkalius.

 

3.Įkyrias mintis apie rūkymą padeda įveikti maloni veikla, bet koks užimtumas (bėgiojimas, piešimas), kvėpavimo technikos, išmokimas pozityviais būdais įveikti nemalonias emocijas, guma, ledinukai, vandens, sulčių, arbatos gėrimas. Ypač naudingas yra fizinis aktyvumas.

 

Pasaulinė diena be tabako buvo paminėta organizuojant prevencines – informacines diskusijas I gimnazijos klasėse gegužės 31 d. Diskusines pamokas vedė socialinė pedagogė Daiva Janonienė ir Kaišiadorių policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Irena Budrikienė. Visiems gimnazijos mokiniams buvo pateikta informacinė medžiaga per Tamo dienyną.

 

Informaciją pateikė socialinė pedagogė Daiva Janonienė

(pagal https://nerukysiu.lt/priezastys-kodel-verta-mesti-rukyti/)

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 260 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309190
http://1rxpills.com/