Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Verta perskaityti

Bibliotekos lentynoje – neapolietiška saga

naujoji pavardeNaujoji pavardė: Neapolietiška saga/ Elena Ferrante.- Vilnius: Alma littera, 2020.- 456 p.

 

Dvi draugės. Du likimai. Ir aistromis verdantis Neapolis. 

Lila ir Elena, jau šešiolikmetės, atsiduria aklagatvyje. Lila ką tik ištekėjo, tačiau perėmusi vyro pavardę pasijuto praradusi save. Elena, draskoma noro neatsilikti nuo draugės ir išsiveržti iš kvartalo, kuriame vis labiau nepritampa, toliau pavyzdingai mokosi. 

„Naujoji pavardė“ – antras „Neapolietiškos sagos“ ciklo romanas, vedantis skaitytoją per jausmų ir dramų kupiną dviejų merginų jaunystę. Draugės nuolat varžosi, atitolsta, vėl suartėja. Prieš skaitytoją atsiveria sodriais potėpiais nutapytas karščiu ir pietietišku temperamentu alsuojančio Neapolio paveikslas.

Romanas įtraukia skaitytoją ir nebepaleidžia iki paskutinio sakinio. Lila ir Elena – tokios panašios, ir tokios skirtingos – žengia meilės ir neapykantos keliais, atveria tarpusavio priklausomybę ir troškimą įsitvirtinti, viena nuolankiai prisitaikydama, kita – su atkakliu ryžtu bandydama suimti likimą į savo rankas.

 

Elena Ferrante įrodo, kad literatūra – puikus vaistas nuo dabarties ligų, ji gydo sielą, veikia tarsi priešnuodis nuo alinančių pastangų atpažinti save vis atgrasesniame šiuolaikiniame pasaulyje.

 

 

nuostabioji-draugeNuostabioji draugė: Neapolietiška saga/ Elena Ferrante.- Vilnius: Alma litera, 2020.- 434 p.

 

Geriausios draugės Elena ir Lila gyvena XX a. vidurio Italijoje, skurdžiame Neapolio priemiesčio kvartale. Augant ir bręstant joms tenka kovoti dėl išsilavinimo, padėties visuomenėje ir elementarios žmogiškos pagarbos. Mergaitės nuolat varžosi ir konkuruoja, susidraugauja ir vėl nutolsta, bet ta kova neužgožia stipraus tarpusavio ryšio, ypač palaikančio jas sunkiausiomis gyvenimo akimirkomis.

Elena Ferrante nagrinėja sudėtingą dviejų paauglių mergaičių, vėliau – moterų ryšio prigimtį, stebi, kaip pamažu formuojasi jų asmenybės, kaip jos viena kitą veikia, perteikia gerus ir blogus jausmus, puoselėjamus per ilgus tvirtos draugystės dešimtmečius. Tuo pačiu metu autorė pasakoja apie daugiau nei penkiasdešimt metų trukusius pokyčius kvartale, Neapolyje ir visoje Italijoje. Istorinių permainų fone fiksuojami ir didžiuliai virsmai, kuriuos per tą laiką patiria dvi draugės ir jų santykiai.

„Nuostabioji draugė“ – knyga, kurią skaitant norisi, kad ji niekada nesibaigtų.

Ji užhipnotizuoja, įtraukia į pietietiškų aistrų, įniršio kupiną Elenos Ferrante gimtojo Neapolio kvartalo pasaulėlį, įvelia į painius, bet glaudžiai susijusius veikėjų santykius, užkrečia tikra neapolietiška dvasia. Knygoje išsamiai pasakojama apie Lilos ir Elenos vaikystę ir paauglystę, o galiausiai skaitytojas paliekamas ant naujų pokyčių, iš esmės sujauksiančių jų gyvenimus, slenksčio. Mergaičių istorija toliau plėtojama kitose sagos dalyse, aprašoma jųdviejų jaunystė, branda ir artėjanti senatvė. Tikrai norėsite, kad ši istorija niekada nesibaigtų...

 

Gero skaitymo!

 

 

 

 

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 192 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5312370
http://1rxpills.com/