Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Mokykla 1954 - 1963 m.

1954-1964 metų laikotarpis. Šis dešimtmetis kaip ir pokario metai nieko gero nežadėjo švietimui. Nors 1956 m. birželio 30 d. TSKP XX suvažiavimas panaikino Stalino kultą, vykdė destalinizaciją ir, neužbaigusi Stalino kulto padarinių likvidavimo darbų, jau 1961 m. XXII suvažiavimas priėmė trečiąją TSKP programą, kuri numatė, kad iki 1980 m. šalyje bus sukurta komunizmo materialinė bazė. Programoje buvo detaliai išdėstyta, kada ir kas bus pasiekta, suformuluotas komunizmo kūrėjo moralinis kodeksas. Didelio liaudies entuziazmo programa nesukėlė. Be to, darėsi vis aiškiau, kad raidos tempai tolygiai lėtėja ir pragyvenimo lygis smunka. Smuko ir švietimo sistema, o apie Lietuvos Švietimo finansavimą nebuvo užsiminta, nes reikėjo įgyvendinti Sovietines idėjas.

Iki 1962 m. spalio 1 d. Kaišiadorių vidurinėje mokykloje klasės buvo išdėstytos 4 pastatuose: Vytauto gatvėje dviejų aukštų mūriniame pastate 5 klasės, geležinkelio take 2-uose mediniuose pastatuose- klasės ir nedidelė sporto salė. Prieš šiuos medinius mokyklos pastatus buvo įrengtas mokyklos sporto aikštynas. Klasėse stovėjo seni stalai, vietos buvo mažai, koridoriai siauri, apšildomi krosnimis. Pamokų darbui trukdė pravažiuojantys traukiniai. Ketvirtas pastatas buvo K. Požėlos gatvėje Nr.26 (dabar Gedimino gatvė). Tai dviejų aukštų pastatas, kuriame buvo dirbtuvės, I-IV ir V klasės. Mokyklos bendrabutis buvo netoli mokyklos pastato mediniame name, kur buvo du kambariai, virtuvė ir valgykla. Iki 1962 m. mokyklos materialinė bazė buvo silpna, vaizdinių ir techninių priemonių buvo labai mažai. Mokykla turėjo bandomąjį sklypą. Sklypas buvo mažas, bet mokykla nedideles pajamas gaudavo iš sodo. Rajono liaudies Švietimo skyrius buvo pagrindinis mokyklos lėšų šaltinis.

Mokytojams dirbti buvo sunku: patalpos ankštos, trūko priemonių. Reikėjo vaikščioti iš vienų patalpų į kitas. Sunkiausia buvo, kai pertraukos metu reikėdavo iš dabartinės pradinės mokyklos pasiekti patalpas Vytauto gatvėje. Tilto per geležinkelį nebuvo, dažnai kelią pastodavo prekiniai traukiniai. Tai labai vargino mokytojus. Atlyginimai mokytojams buvo mokami pagal mokytojų kategorijas.

Džiugino K.Požėlos gatvėje (dabar Gedimino) augantis mokyklos pastatas. Mokyklos atidarymo ceremonija įvyko 1962 m. spalio 27 d. Prieš mokyklą išsirikiavo beveik 900 mokinių ir 50 mokytojų, atėjo daug mokinių tėvų, miesto visuomenės. Mokyklos statybos aikštelės darbų vykdytojas S.Šulas įteikė simbolinį raktą mokyklos direktoriui E.Dastikui. Prie naujos mokyklos pradėjo veikti plaukimo baseinas, jo direktoriumi buvo paskirtas A.Žvirblis.

Mokykla buvo pavadinta Kaišiadorių 1-oji vidurinė mokykla, nes mieste dar buvo rusų vidurinė mokykla(direktorius V.Frolovas). Mokykla gavo erdvias, šviesias klases ir kabinetus, bet reikėjo įdėti daug darbo, kad jie taptų dalykiniais kabinetais. Direktorius E.Dastikas ir visas mokytojų kolektyvas dirbo sutartinai, kad mokiniui ir mokytojui būtų įdomu.

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 200 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5312011
http://1rxpills.com/