Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Renginiai

Comenius kvalifikacijos tobulinimo kursai Portugalijoje

Kursuose Lisabonoje dalyvavo 27 kolegos iš 9 ES šalių: Čekijos (1), Prancūzijos(2), Graikijos(1), Rumunijos(10), Lietuvos(6), Ispanijos(1), Lenkijos(1), Islandijos(3), Turkijos(2). Mokymų organizatoriai visas veiklas – paskaitas, praktines užduotis, diskusijas– organizavo ir vykdė įvairiose Lisabonoje ir jos apylinkėse. Tai sudarė galimybę ne tik tobulinti savo profesinius, asmeninius, bendravimo įgūdžius, bet ir artimiau susipažinti su Portugalija, jos istorija, kultūra, švietimo sistema, architektūra, supančia gamta.

Pirmoji diena buvo skirta susipažinti su kursų tema, tikslais ir išklausyti kursų dalyvių prisistatymus. Kiekvienas dalyvis paruošė trumpą savo šalies pristatymą, padovanojo suvenyrų iš savo gimtosios šalies. Pirmą dieną profesorė iš Daugpilio universiteto Inga Belousa skaitė paskaitą apie daugiakultūrines kompetencijas. Vėliau vyko diskusijos, kurių metu kalbėjome apie tai, kaip mes suprantame kultūrą, koks turi būti mokytojas, dėstantis daugiakultūrinėje klasėje, kaip bendrauti su skirtingų kultūrų mokiniais, besimokančiais vienoje klasėje, kaip išsiaiškinti, kokios tradicijos puoselėjamos tokių mokinių šeimose. Tą dieną buvo skirta daug užduočių kitų tautų kultūros supratimui. Dirbome grupėse, nagrinėjome įvairias situacijas, ieškojome problemų sprendimo, aptarėme tautinius panašumus ir skirtumus. Užduotis atlikome interviu, vaidmenų, simbolių piešimo metodu.

Antros dienos rytą lektorius Jose Maldonado (Portugalija) pristatė vėliausios virtualios mokymosi aplinkos Moodle galimybes. Labai įdomus buvo lektoriaus Vitor Costa (kurso vadovo) praktinis užsiėmimas su interaktyviomis lentomis. Dalyvių grupės turėjo susimontuoti veikiančią interaktyvią lentą ir kiekvienas kursų dalyvis turėjo atlikti linksmas bei išradingas užduotis, padedančias mokytis portugalų kalbos. Vyko susitikimas-diskusija su darbuotojais iš Sesimbros savivaldybės skirtingų skyrių. Vėliau vykome į viešąją Sesimbros Seixal biblioteką, kur kiekvienas dalyvis padovanojo žymaus rašytojo knygą savo šalies kalba. Aplankėme internacionalinę Boa Agua mokyklą, klausėmės direktoriaus ir dviejų mokytojų pranešimų, apžiūrėjome mokyklos patalpas.

Trečią dieną metodininkės Eglės Vaivadienės iš UPC (Lietuva) mokymų metu praktiškai išbandėme interaktyvių IKT įrankių (interaktyvios klasės, kryžiažodžių kūrimo, koležo, Windows Movie Maker, Photo story) taikymo galimybes. Popiet vyko ekskursija į Sintrą, kuri garsėja dviem pilimis. Pirmoji mus pasitiko Maurų pilis (Castelo dos Mouros). Tai labai sena gynybinė tvirtovė, skaičiuojanti tūkstantį metų. Ant kito kalno apsupta įspūdingo parko į mus žvelgė karalių vasaros rezidencija – Penos pilis (Palacio Nacional da Pena). Stebino įvairių stilių mišinys: portugališkos glazūruotos plytelės, skirtingos pilies sienų spalvos. Gali pamanyti, kad patekai į Volto Disnėjaus pasaką! Pilyje galima įlipti praktiškai į kiekvieną bokštelį ir iš kiekvieno atsiveria vis kitoks Sintros apylinkių vaizdas, o vakarinėje pusėje išvysti beribį Atlanto vandenyną. Dienos įspūdžius apvainikavo išvyka į labiausiai nutolusią į vakarus Europos vietą Capa da Roca, kur nuolat vėjuota ir šėlstantis Atlanto vandenynas skalauja olas. Portugalijos pakrantė priklauso valstybei - visi jos 1793 kilometrai yra nemokamas pliažas!

Ketvirtą dieną lektorė Sandra Fradao iš Lisabonos universiteto pristatė „Debesų" programą, praktiškai išbandėmė google doc, google disko ir google+ paslaugas. Po pietų susipažinome su šalies sostine. Ekskursijos metu pasidalijome į 4 grupeles, kuriose buvo skirtingų šalių atstovai. Mano grupę sudarė: ispanė, islandė, čekas, rumunė ir dvi lietuvės. Grupės užduotis – pagal pateiktą objektų sąrašą surasti architektūrinius ir kultūrinius objektus bei nusifotografuoti prie jų. Ši netradicinė užduotis leido tobulinti asmenines, socialines, darbo komandoje, kalbėjimo anglų kalba, tarpkultūrines kompetencijas. Vakare turėjome galimybę klausytis būtent Lisabonoje gimusio tradicinio portugalų muzikos žanro- fado (liet. „lemtis")- melancholiškų dainų apie nelaimingą meilę, išdavystę, mirtį ir neviltį, vandenyną. Fado atlieka vyras arba moteris, o jiems pritaria du gitaristai. Vienas groja portugališka, o antrasis – klasikine gitara.

Penktą dieną vykome į Seixal rajoną - emigrantų bendruomenės centrą. Čia turėjome galimybę dalyvauti bendruomenės renginyje, išgirsti apie centro veiklą. Naujai suformuotoje grupėje (rumunai, turkas, prancūzė, lietuvės) parengėme baigiamuosius pristatymus, panaudodami kuo daugiau IKT priemonių ir programų. Darbuose turėjo atsispindėti kultūrinė įvairovė, sociokultūriniai panašumai ir skirtumai. Grupių darbai buvo vertinami lektorių ir kitų grupių. Visos grupės parengė labai originalius pristatymus. Buvo aptarta darbo idėja, įvairių kompiuterinių programų panaudojimas.

Paskutinė diena prabėgo moderniame Lisabonos mieste ir okeanariume.

Dalyvavimas kursų veikloje paskatino apgalvoti mano taikomus pamokose ugdymo metodus ir mokymo būdus, pagilino mano profesinės srities kompetencijas, užsienio kalbos įgūdžius ir žinias apie kitas šalis, kultūras. Kursų metu sutikti žmonės, pokalbiai apie jų šalių švietimo sistemas leido susipažinti su įvairiais ugdymo metodais ES švietimo institucijose.

Kursų organizatoriai sudarė puikias darbo bei gyvenimo sąlygas, tiksliai apgalvodami kiekvieną smulkmeną, kad galėtume puikiai jaustis daugianacionalinėje erdvėje. Šešių dienų kvalifikacijos tobulinimo kursai baigėsi, tačiau liko įgyta patirtis, surasti bendraminčiai – būsimų projektų partneriai. Atmintyje įstrigo savitas Portugalijos grožis, įspūdingi šaligatviai ir pėsčiųjų gatvelės, grįstos vietinės uolienos akmenukais, nušlifuotais iki blizgesio, namai, nudažyti lietuvio akiai neįprastomis spalvomis - geltona, rausva, žalsva, melsva ar oranžine - arba išpuošti įvairių spalvų ar ornamentų glazūruotomis plytelėmis, šviežios įvairiais receptais paruoštos žuvys, niekur neskubantys gyventojai, ilgesingos fado raudos, geltoni pyragaičiai, apelsinmedžiai, tramvajų dundesys, bauginantys serpantinai, pilys, žydintys parkai, į uolas dūžtančios bangos, palmių siluetai, futbolo aistros ir begalė turistų.

Comenius kvalifikacijos tobulinimo kursus finansuoja Mokymosi visą gyvenimą programa, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas (www.smpf.lt) ir nuo 2007 metų suteikia galimybę ES šalių mokytojams dalyvauti įvairiuose kvalifikacijos tobulinimo kursuose.

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 235 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5312851
http://1rxpills.com/