Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija

Paieška

Vertėjas

Lithuanian English French German Italian Russian Spanish
Designed by:

Neformalus ugdymas

Archeologijos mokykla

Birželio 20 – 21 d. socialinių mokslų akademijos istorijos fakulteto „Jaunojo istoriko mokykla“ mokiniai dalyvavo dieninėje archeologijos stovykloje Elektrėnų savivaldybėje esančiame Pagrendos miške.

Šiame miške 1944 m. pabaigoje Didžiosios Kovos rinktinės Ignoto Nasutavičiaus – Bondario būrio partizanai įsirengė bunkerį. 1945 m. sausio 20 d. sovietų represinių struktūrų darbuotojai jį apsupo. Partizanams buvo įsakyta pasiduoti. Tačiau jie nepasidavė ir kovėsi su kareiviais, ginkluotais automatais, granatomis ir kulkosvaidžiais. Po kautynių bunkeryje buvo rasti septyni žuvę partizanai. Žuvusių partizanų palaikus stribai atvežė į Kietaviškes ir pametė niekinimui prie kryžiaus. Po dviejų dienų, naktį, žuvusių partizanų artimieji kartu su kaimo gyventojais ir partizanų bendražygiais palaikus slapta parvežė namo, nuprausė, sudėjo į karstus ir palaidojo.

Prie buvusio bunkerio 1992 m. partizanų atminimui įamžinti pastatytas kryžius.

Šių metų birželio pabaigoje buvo pradėti šio bunkerio archeologiniai tyrinėjimai. Mokiniai turėjo unikalią galimybę pamatyti ir patys vykdyti darbus, kuriuos atlieka archeologai. Be darbų, išgirdo nemažai įdomių istorijų apie partizanus bei jiems padėjusių žmonių, ypač ryšininkių, gyvenimą. Tai buvo dviejų dienų gyvosios istorijos pamoka.

Už šią patirtį esame dėkingi Kaišiadorių muziejui – direktoriui Olijardui Lukoševičiui bei archeologei Livijai Ivanovaitei. Džiaugiamės, kad su mumis kartu buvo Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas, dėstytojas, archeologas Vykintas Vaitkevičius, turintis didelę šio darbo patirtį. Gilesnį supratimą apie partizaninį laikotarpį bei daug informacijos apie archeologinius tyrinėjimus mums suteikė Vilniaus universiteto istorijos fakulteto doktorantė, istorikė-paveldosaugininkė Aistė Čepulytė.

Šiuose tyrinėjimuose taip pat dirbo Vytauto Didžiojo Karo muziejaus archeologinių radinių restauratorė Asta Vasiliauskaitė ir Vilniaus universiteto archeologijos specialybės pirmakursis Audrius Žibūda.


CSS Gallery:
Could not find folder /var/www/clients/client1166/web1609/web/images/stories/cssgallery/archeologija/

Istorijos mokytoja Ona Jodonytė

RENGINIŲ KALENDORIUS

Prisijungti

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 230 svečiai (-ių) ir narių nėra

Skaitliukas

Lankytojai
28
Straipsniai
1317
Nuorodos
3
Straipsnių peržiūrėjimai
5309394
http://1rxpills.com/